Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kávéfőzési eljárások 2.

2008.07.24

A zárt rendszerű kávéfőzőgépek sorában a   régi háztartási kávéfőző berendezéseket is megtaláljuk. Ezekből a gépekből a kávé folyamatosan folyik ki akkor, amikor a víz hőmérséklete és nyomása meghatározott értékre növekszik.

A legkedveltebbek voltak : az Autopress, az Unipress és a Lunapress gépek, de számtalan más típus is forgalomban volt hazánkban.

A zárt rendszerű kávéfőző gépek működésének közös jellemvonása, hogy a berendezés tartályába ( kazánjába ) előállított gőz átnyomja az őrleményen a vizet, s így az rövid idő alatt, s viszonylag nagyobb nyomáson kilúgozódik.

Eszpressókávé- főzés

A kávéfőzőgép kazánjában vizet forralunk. Az így keletkező gőz nyomóerejét felhasználva a forró vizet egy csaptelepen keresztül juttatjuk a szűrőben levő kávéőrleményre. A forró víz  átfolyik az őrleményen, magával viszi az oldható anyagokat. A csaptelepre felváltva bocsátunk forró vizet és vízgőzt mindaddig, amíg a megfelelő hígítású és mennyiségű főzet elnem készűl.     Az őrlemény szemcsenagysága 0.4-0.8-mm, a víz hőmérséklete 120-130-C. Az átpréselést végző gőz nyomása 1.5-2- atmoszféra. Ennek a főzési módnak hátránya, hogy a gőz és az  magas hőmérsékletű víz a kellemetlen ízanyagokat is kióldja. A szakaszos főzés is rontja az ital aromáját. Ma már nagyon ritkán találkozunk ilyen berendezéssel, ennek ellenére az eszpresszókávé kifejezés fennmaradt, de krémkávét értünk alatta. A kávé készítéséhez szükséges kávémennyiségek : Kis kávé 6-8-g, Nagy kávé 12-16-g. Hazánkban a presszókávénak egyéb elnevezései is léteznek, bár ezeket ma már kevésbé használjuk. Szimpla- 3-g- kávé ( kb. 2.5-cl ), Dupla- 6-g- kávé ( kb. 5-cl ), Tripla- 9- g- kávé ( 7.5-cl ).

Krémkávékészítés

A beredezések hasonlóak az eszpresszókávé- gépekhez. A lényeges eltérés, hogy a gőz az őrleménnyel közvetlenül nem találkozik, a forró vizet valamilyen  külső energiával sajtolják át az őrleményen. Krémkávé főzésekor az őrlemény szemcsenagysága 0.3-0.6 mm, a víz hőmérséklete 115-125-C-fok. A forró vizet 4-12 atmoszféra nyomással sajtolják át az őrleményen. A hőveszteség miatt a kávéőrleménnyel találkozó víz hőmérséklete kb. 95-105 C-fok, az elkészűlt ital hőmérséklete 75-80-C-fok. Amennyiben 60-65-cm3 vizet vezetünk át az őrleményen, a kávéital  vizes vonadékanyag-tartalma 2,5-3,2 %- között van. Ez a kávé készítés adja a legízesebb és legkellemesebb aromájú italt. A nevét onnan kapta, hogy felületén krémszerű légbuborékok helyezkednek el vékony rétegben.Ennek színe és vastagsága a kávé illó-olaj tartalmától függ. Íze bársonyos, karamellre emlékeztető. Általánosságban erre a kávéra használjuk napjainkban az eszpresszókávé kifejezést.

Ahány kávékultúra, annyi különböző ízlésvilág. Az egyes kávékultúrák kialakították a csak rájuk jellemző kávéitalokat. Különböző pörkölés, kávékészítési metódus, más és más fogyasztási szokások. A német kávékultúrához a karlsbadi porcelánkanna technológiája illik a legjobban. Ez a teaszerű híg főzet ideális kísérője a délutáni szendvics- és süteményfogyasztásnak.

A bécsi pörköltségű kávék savanykás ízvilágát jól egészíti ki a tej, a tejszín(-hab) és az édesítő anyagok. Egyik-másik kávéital desszertnek is beillik

Az olasz kávéiskola technológiájával meghódította az egész világot. Itália mindig is a kultúrákat integráló és civilizációtermtő ország volt. A mediterrán éghajlat kévéja alapvetően sűrű, erős és rövid.A kávézás élménye hasonlóan egyedülálló. A teraszok mintegy meghosszabbítják az otthont a nyári hónapokban. A z olívaolaj-gyártás szívében születhetett meg az a technológia amit, krémkávékészítésnek hívunk. Az újonnan megjelenő lungo, latte, macchiato, ristretto, corretto, con panna- olasz kávéitalok is gazdagítják a világ fogyasztóinak kinálatát. Tisztelettel megállapíthatjuk, hogy : - egy csészében találkozik a mediterrán " dolce vita" és a nyugat-európai minőségközpontú iparosodás.

Az Egyesült Államokból a ' 90-es években induló "kávéár robbanás", egy újfajta, erősen minőségorientált vendéglátást eredményezett. Ez a kávéár csökkenés, pozitívan hatott az Európai barista tevékenységre is. Az amerikaiak megtapasztalhatták a kávé-szivar élvezetét, amit eddig nem tartottak fontosnak.A gyorskávézó-láncok választéka végletekig egységesített sztenterdeket tett lehetővé. A kávézás szokásrendszerének átformálását mutatja, hogy a vendégek nem rohannak, el-el üldögélnek. Az igényesebbek még " double no fun " kapucsínót is kérhetnek, ami koffeinmentes kávéból, zsírmentes tejjel készül. Feltalálták a hőálló papírpohárban elvihető kávét ( coffee-to-go ). Mellé, fánkot, süteményeket kínálnak.

A mai kedvelt kávéfőzőgépek

La Pavoni Bar Tv 3      Jellemzők: programozható adagolóval ellátott eszpresszógép, digitális érintőpanellel, amely négyféle csésze méretválasztását teszi lehetővé, valamint választható folyamatos főzetkészítés, stop gombbal. Krómozott kivitel.  Technikai adatok : Hőcserélővel ellátott vízmelegítő, elektronikus vízszintszabályozással. Anti-vákuum szelep, 360-fokban elforgatható forróvíz- és gőzölőkar, fröccsenésgátlóval. Nyomásmérő óra, külső vagy belső elektromos szivattyú.   Méretek : Magasság : 510-mm  Szélesség : 900-mm  Mélység : 522-mm.

Nuova Simonelli-Appia     Vízhálózatról üzemeltethető ipari kávéfőző gép, gőzkarral és teavízvételi lehetőséggel. Automata és félautomata változatban is. Csészemelegítő felület, lefolyóba köthető cseppvízelvezetés. Programozható teavízadagolás, két gőzkar.  Kazánkapacitás : 10-l  Teljesítmény : 3000 W  Hálózati feszültség : 230 V, 380 V, 50/60 Hz  Méretek : 786 x 525 x 440 mm  Súly : netto/bruttó, 70/76 kg

Futurmat Ariete  Full automata kávéfőző gép darálóval, és a kávégép alá gyári rozsdamentes zaccfiókkal.  Kazánkapacitás : 13 l  Teljesítmény : 3500W  hálózati feszültség : 400 V  Méretek : 460 x 570 x 770  Súly .: 63 kg  Nyomás :9 bar

Unic Zi és a Saeca De Luxe Típusok is sok örömöt okoztak használóiknak.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

High-priced Blood Pressure associated with older people

(Acrewherly, 2018.10.11 23:29)

Compression est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre moelle bat, il pompe le sang par de vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/medicament-cialis-20mg-prix/

Can you stand the influence

(Acrewherly, 2018.09.27 14:38)

Poids est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre moelle bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/tadalafil-100mg-pas-cher-maroc/

How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

(Albertalumn, 2018.07.20 18:18)

The prostate gland is central to the portion of a male's the reproductive system. It secretes fluids that aid in the transportation and activation of sperm. The prostate gland is found just as you're watching rectum, below the bladder and all around the urethra. When there is prostate problem, it is usually very uncomfortable and inconvenient for that patient as his urinary strategy is directly affected.

The common prostate health issues are prostate infection, enlarged prostate and cancer of the prostate.Prostate infection, also called prostatitis, is regarded as the common prostate-related problem in men younger than 55 years of age. Infections in the prostate related are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis may be the least common of most types of prostate infection. It is brought on by bacteria located in the large intestines or urinary tract. Patients may feel fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated by making use of antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to alleviate the swelling.

Chronic bacterial prostatitis can be a condition connected with a particular defect in the gland and also the persistence presence of bacteria within the urinary tract. It can be caused by trauma for the urinary tract or by infections received from other areas with the body. A patient may experience testicular pain, small of the back pains and urination problems. Although it is uncommon, it may be treated by removal in the prostate defect followed by making use antibiotics and NSAIDs to treat the redness.

Non-bacterial prostatitis is the reason approximately 90% of most prostatitis cases; however, researchers have not yet to ascertain the cause of these conditions. Some researchers believe that chronic non-bacterial prostatitis occur due to unknown infectious agents while other believe intensive exercise and high lifting could cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, a suitable diet is important. These are some with the actions you can take and also hardwearing . prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is critical for overall health and it will also keep your urinary track clean.

2. Some studies suggest that several ejaculations per week will prevent prostate type of cancer.

3. Eat red meat in moderation. It has been shown that consuming over four meals of beef a week will heighten the risk of prostate diseases and cancer.

4. Maintain an effective diet with cereals, vegetable and fruits to make sure sufficient intake of nutrients needed for prostate health.

The most critical measure to take to be sure a healthy prostate is usually to select regular prostate health screening. If you are forty yrs . old and above, you need to choose prostate examination at least 12 months.